
faq & meer
Al je vragen over het boksen beantwoord.
jE VIND HIER DE faq, de begrippenlijst & meer.
FAQ
1. Hoe kom ik er achter of boksen iets voor mij is?
Antwoord: meedoen! Boek een proefles, de eerste 2 proeflessen zijn altijd gratis. Boksen is een sport voor jong en oud, vrouw en man. Mocht je het alleen voor de conditie doen of technisch goed wilt leren boksen, bij Boksclub de Groot is alles mogelijk.
2. Iedere bokser heeft een ander niveau, hoe gaat dit precies op de training?
Antwoord: Beginners worden aan een ervaren bokser gekoppeld. Deze geeft de beginner aanwijzingen over zijn stijl, dekking, houding en bokstechniek. De trainers zijn zich er altijd van bewust wie op welk niveau zit. De trainers doen om deze reden ook technieken apart voor aan sommige leden.
3. Vanaf welke leeftijd kan ik meedoen?
Antwoord: je bent welkom vanaf 12 jaar.
4. Hoe lang duurt het voordat ik het boksen onder de knie heb?
Antwoord: De leercurve van iedere bokser is anders. Gemiddeld doet een beginner er 6 maanden over om de basis technieken onder de knie te krijgen.
5. Hoe is de sfeer op boksclub de Groot?
Antwoord: Er heerst een ongedwongen sfeer. Wij willen zo laagdrempelig mogelijk zijn om zo een ‘sporthuiskamer’ te kunnen zijn voor elk lid. Serieuze oefeningen worden afgewisseld met ‘spel’ oefeningen waarbij alle facetten van het boksen aan bod komen. Wij zijn geen ‘typische boksclub’, er word hard getraind met respect voor elkaar.
6. Hoe snel kan ik gaan wedstrijdboksen bij boksclub de Groot?
Antwoord: Dat ligt aan de leercurve en de commitment van de bokser. Verwacht niet dat je binnen 2 maanden de ring in kunt.
Een bokser zal nooit wedstrijden gaan boksen wanneer hij/ zij niet goed is voorbereid, Hier word streng op toegezien.
7. Is boksen een blessure sport?
Antwoord: nee, uiteraard is boksen niet zonder risico maar het aantal blessures bij boksen is aanzienlijk lager dan bij voetbal of kickboksen.
8. Hoe zien de buitentrainingen eruit?
Er word getraind in de duinen bij Egmond Binnen. De ene keer zijn de buitentrainingen meer gericht op het hardlopen, de ander keer is het een bootcamp of word het een techniektrainingen. De buitentrainingen worden sporadisch aangeboden, de dagen en tijden verschillen. houd de niews pagina of onze fb in de gaten voor alle updates.
9. Wat voor seminars bieden jullie aan?
Antwoord: Wij bieden ongeveer om 3 maanden een seminar aan. Dit kan een gast training of een gespecialiseerde training zijn. Soms wordt er samengewerkt met andere boksscholen. Hier zijn voor leden meestal geen extra kosten aan verbonden.
10. hoe ziet een clinic eruit en voor wie zijn ze?
Antwoord: de inhoud van een boksclinic word met de klant besproken, denk aan ‘introductie boksen’, gericht op techniek of juist op conditie. onze clinics zijn gericht op scholen, vriendengroepen en bedrijven.
11. voor welke regio bieden jullie lessen aan?
antwoord: egmond, alkmaar, bergen, heiloo, langedijk, heemskerk en heemskerk. onze wedstrijdboksers zijn landelijk actief.
12. zijn jullie makkelijk bereikbaar met het ov?
antwoord: de locatie is niet ideaal bereikbaar met het ov. Dichtstbijzijnde ns treinstation is station heiloo, hierna station castricum en station alkmaar. de enige directe busverbinding is vanaf ns station alkmaar, Connexxion Bus 165 Richting Egmond aan Zee Bustation. Dichtstbijzijnde Bushalte is halte Egmonderstraatweg, Egmond aan den Hoef. vanuit hier is het 8min. lopen naar boksclub de groot.
begrippenlijst
In het boksen worden de volgende termen gebruikt:
Voorhand:
Hiermee wordt de hand bedoeld waarmee je voorstaat. Meestal sta je ook met hetzelfde been voor. Mensen die rechts met alles zijn staan vaak links voor en visa versa.
Stoothand:
De hand die achter je voorhand naast je kaak houdt. Deze wordt ook wel je ‘sterke’ hand genoemd.
Voor mensen die rechts zijn met alles is dit meestal de rechterhand.
Dekking:
De combinatie van je voorhand en stoothand die je dekking vormen.
Voetenwerk:
De positie van beiden voeten op de grond. ‘Op de bal van je voet staan’, zodat je bewegelijk en snel bent.
Bokshouding:
Hiermee wordt de stand van je dekking en de positie van je voeten bedoeld.
Schaduwboksen
Bij het schaduwboksen wordt er gelet op de correcte uitvoering van de stoten. Je voert stootcombinaties uit tegen een denkbeeldige tegenstander. Schaduwboksen wordt ook vaak ingezet bij conditie en coördinatie oefeningen.
Sparren
Het sparren dient om wedstrijdsituaties na te bootsen of dicht te benaderen, waarbij de kracht van de stoot moet worden ingehouden. Als de tegenstander is ‘aangeslagen’ dient men achteruit te stappen. Bij boksclub de Groot wordt hier streng op toegezien. Je bokst niet ”tegen” iemand, maar je bokst ”met” iemand! Het is niet de bedoeling om iemand als wandelende stootzak te gebruiken. Niemand leert iets van harde stoten, hiermee jaag je leden weg.
Spelboksen
Spelboksen wordt gebruikt om oefeningen die je in de technieklessen hebt geleerd uit te voeren. Veel stoten zonder te raken, schijnstoten, ontwijken en slippen. Je maakt er samen een spel van. Reageren op de bewegingen en stoten van je trainingspartner, zonder dat jullie elkaar raken.
Technisch sparren
Hierin mag de trainingspartner geraakt worden. Vaak worden er door de trainer opdrachten gegeven zoals:
vooruit boksen, achteruit boksen, vanuit het midden boksen, vastzetten, verplaatsen, enz.
Deze opdrachten vloeien vaak voort uit andere onderdelen die in dezelfde training zijn behandeld.
Sparren in de ring
Sparren in de ring is een aanvulling op andere vormen van sparren. De trainer bepaald wat er gebeurd, hij staat in de ring en begeleid de spar- sessie.
Er zijn drie commando’s die iedere bokser in zijn oren moet knopen: Boks, break en stop.
Boks:
Na de uitleg geeft de trainer het commando ‘boks’, er kan begonnen worden met sparren.
Break:
Als de trainer zegt ‘break’ betekend dit dat er 1 stap achteruit gezet moet worden door beide boksers, hierna mag men doorgaan.
Stop:
‘Stop’ betekend meteen stoppen. Na dit commando mogen er geen stoten meer gegeven worden.
De bovengenoemde commando’s worden ook zo uitgevoerd door de scheidsrechters van de Nederlandse Boksbond tijdens een officiële wedstrijd.
Tijdens een wedstrijd
‘tellen geven’
Het geven van tellen door de scheidsrechter aan een bokser ter monitoring van de bokser. De bokser krijgt 10 tellen. Als bokser opstaat/ zijn handen omhoog doet wordt binnen deze 10 tellen vaak doorgegaan. De scheidsrechter en/ of de coach hebben het eindoordeel of de partij doorgaat of gestaakt wordt.
Neutrale hoeken:
De witte hoeken van de boksring. Hier worden boksers door de scheidsrechter ingezet bij het ‘tellen geven’ of als de andere bokser wordt nagekeken in zijn eigen hoek.
Coach:
De begeleider van de wedstrijdbokser. Hij geeft aanwijzingen aan de bokser tijdens de rust periodes tussen de rondes door.
Helper:
De helper helpt de bokser en de coach aan de ring. De helper geeft water aan en geeft samen met de coach aanwijzingen.
Handdoek in de ring gooien
Word gedaan door de coach als hij besluit de partij te staken.
Knock- out (K.O).
Een knock-out wordt meestal toegekend wanneer een op de ringvloer gelegen bokser binnen een gegeven tijdsbestek meestal als gevolg van vermoeidheid, een blessure, evenwichtsverlies of bewusteloosheid, niet overeind kan komen om het gevecht te vervolgen.
Technische knock- out
Een technische knock-out (T.K.O.) wordt toegekend als de scheidsrechter of een ander daartoe bevoegd persoon (zoals een ringarts, bokser zelf of coach) beslist dat de bokser de partij niet kan vervolgen.
Wedstrijd onbeslist
Verwijst naar gelijkspel in de bokssport.
Hulpmiddelen tijdens het boksen
Bokskap:
Deze is verplicht bij alle wedstrijden. De bokskap is bedoeld om blessures te voorkomen.
Mondbeschermer/ bitje:
Dient ter bescherming van de kaak, tanden, tong en lippen. Het bitje zorgt ervoor dat kaken op elkaar worden gehouden, iets wat zeer belangrijk is in het boksen.
Bandages/ windsels:
Dient ter ondersteuning en bescherming van de handen. Doe de bandages nooit te strak, dit knelt de bloedtoevoer af. Het omdoen van de bandages vergt wat oefening, vergeet ook je duim niet mee te nemen in het proces.
Tok/ tokkel
Deze beschermt de kroonjuwelen. Een tok is verplicht bij iedere wedstrijd. Prof- boksers gebruiken deze ook bij trainingen.
Bokshandschoenen
De handschoenen dienen ter bescherming van de handen tijdens het boksen. De handschoenen die worden gebruikt in het boksen geven het gewicht aan met de Engelse maat ounce (1 ounce = 28,35 gram), ook wel oz. Er wordt met verschillende maten gebokst. Hoe groter het gewicht van de bokser, hoe zwaarder de handschoenen moeten zijn ( meer vulling). Zwaardere handschoenen bieden de bokser en zijn tegenstander meer bescherming. Voor senioren (vanaf 18 jaar) is het het veiligst om met 16oz handschoenen te trainen. Voor aspiranten mag het 12 tot 14 oz zijn, afgaand op zijn/haar gewicht. Bij boksclub de Groot wordt hoofdzakelijk met 16oz handschoenen getraind. Wedstrijdhandschoenen zijn afhankelijk van de klasse – amateur of prof – tussen de 8 (beroeps) en 10 oz (amateurs). Hoe lichter de handschoenen zijn hoe sneller er een K.O. valt in een wedstijd. Om deze reden is het dan ook verplicht om te sparren met 16oz handschoenen.
Stoothandschoenen/ zakhandschoenen/ punches
Stoothandschoenen beschermen de handen bij het stoten op de bokszakken.
Boks pads
Dit zijn twee platte handschoenen waar stoten op geoefend kunnen worden. Het stoten op de pads is vooral bedoeld om stootkracht en reactie vermogen te vergroten. Het verplaatsen van de bokser is ook belangrijk.
Boksklok.
bij trainingen word 3 minuten aangehouden als werktijd. Rusttijd is 1 minuut.
Boksspiegel:
Een grote spiegel waar het schaduwboksen in geoefend kan worden. Zo kan de bokser zijn bewegingen zien, analyseren en verbeteren.
Bokszak.
De bokszakken worden gebruikt om de stootcombinaties te oefenen, maar ook om kracht en snelheid te verbeteren.
Bokspeer/ punchbal
Dit is vooral bedoeld om de schouderspieren te activeren en te trainen. Zodoende laat men de dekking minder snel zakken.
Medicijnbal
Grote zware leren bal. Wordt gebruikt voor verschillende krachtoefeningen.
Recreatief boksen
Bij boksclub de Groot word hoofdzakelijk aan recreatief boksen gedaan. Recreatieve boksers en wedstrijdboksers trainen met dezelfde lessen mee. Op dit moment zijn er geen aparte groepslessen voor wedstrijdboksers. Het recreatief boksen kan bij ons op beide dagen, maandag en donderdag van 19:30 t/m 20:30. Het lid is vrij om aan sommige onderdelen van de training niet mee te doen, zoals het sparren. dus als je deelneemt om alleen je conditie te verbeteren, of technisch goed te willen leren boksen of het wedstrijdboksen ambieert, alles is mogelijk bij boksclub de Groot.
Wedstrijdboksen
Het wedstrijdboksen is bij boksclub de Groot een aanvulling op het recreatief boksen. Door de moderne ‘gehaaste’ hedendaagse samenleving is er weinig animo voor het wedstrijdboksen. Mocht het lid bij ons willen wedstrijdboksen is dit wel mogelijk. Wij kunnen je opleiden en begeleiden tot in de ring. Hoe lang het traject is, van beginner tot aan wedstrijdbokser, is moeilijk aan te geven, het heeft met de leercurve en discipline van de bokser te maken. Als aspirant wedstrijd bokser moet je zeker vier keer per week trainen en je krijgt huiswerkopdrachten mee. Er is om deze reden een samenwerkingsverband opgezet met boksclub de ring in Oostzaan, zodat er extra trainingen voor wedstrijdboksers mogelijk zijn.
Wanneer ben ik klaar om als wedstrijdbokser voor boksclub de Groot de ring in te gaan?
Dit is een vraag die wij veel horen.
Aan wedstrijden kan alleen worden deelgenomen op het moment dat de bokser topfit is en volledig is voorbereid. Boksen is een gecompliceerde sport, alle facetten moeten uitstekend worden beheerst voordat aan wedstrijden mag worden deelgenomen.
Bij boksclub de Groot bepaalt in eerste instantie het lid zelf of hij/ zij opgeleid wilt worden tot wedstrijdbokser. Vervolgens worden er gerichte afspraken gemaakt tussen bokser en trainers. Hierop maakt boksclub de Groot een periodiseringsplan met de eerste wedstrijd als einddoel. Een wedstrijdbokser zal nooit de ring in gaan als er twijfels zijn aan zijn/ haar capaciteiten, discipline, gezondheid en inzet.
Boksen is geen blessure sport. Uiteraard, boksen is niet zonder risico’s. Maar het aantal blessures in de bokssport ligt ver onder het landelijk gemiddelde. Alle wedstrijden staan onder streng toezicht van de Nederlandse Boksbond. Boksen is een van de weinige ring vechtsporten die lid is van, en erkend word door, het NOC*NSF en het ministerie van VWS.
Voordat je wedstrijden gaat boksen is een medische sport keuring verplicht. Voor elke wedstrijd word je ook gekeurd door de ringarts. Aan de hand van je klasse en gewicht word je aan een tegenstander gekoppeld. De wedstrijd wordt altijd begeleid door een officiële scheidsrechter van de Nederlandse boksbond.
De wedstrijdring in
De boksring heeft 4 hoeken. Er is een blauwe hoek en een rode hoek, hiernaast zijn er twee witte hoeken. Boksers krijgen rode en blauwe handschoenen aan om te verduidelijken welke bokser welke hoek vertegenwoordigd. In het amateurbokser is het dragen van een bokshelm tijdens wedstrijden verplicht. De witte hoeken worden gebruikt om boksers ‘tellen’ te geven. Het geven van ‘tellen’ wordt gedaan door de scheidsrechter om te monitoren of een van de boksers verder kan als deze is ‘aangeslagen’. De bokser krijgt 10 tellen, voordat de 10 tellen voorbij zijn moet de bokser zijn opgestaan/ zijn handen omhoog doen. Er zijn vier puntentellers aanwezig die punten verdelen tussen de blauwe en rode hoek. Zij verdelen de punten d.m.v. score computers. De bokser met de meeste punten word als winnaar uitgeroepen. Anders dan veel boksfilms doen vermoeden is dat wedstrijden vaak op punten worden gewonnen.
Je begint altijd als nieuweling ( N- klasse), hierna C klasse, hierna B klasse, hierna A klasse.
Ronde tijden
N-klasse: 3×2 minuten
C-klasse: 3×2 minuten
B-klasse: 3×3 minuten
A-klasse: 3×3 minuten
HEREN
T/M 48 KILO – LICHTVLIEGGEWICHT
T/M 51 KILO – VLIEGGEWICHT
T/M 54 KILO – BANTAMGEWICHT
T/M 57 KILO – VEDERGEWICHT
T/M 60 KILO – LICHTGEWICHT
T/M 64 KILO – LICHTWELTERGEWICHT
T/M 69 KILO – WELTERGEWICHT
T/M 75 KILO – MIDDENGEWICHT
T/M 81 KILO – HALFZWAARGEWICHT
T/M 91 KILO – ZWAARGEWICHT
> 91 KILO – SUPERZWAARGEWICHT
DAMES
t/m 46 kilo – Pingewicht
t/m 48 kilo – Lichtvlieggewicht
t/m 50 kilo – Vlieggewicht
t/m 52 kilo – Lichtbantamgewicht
t/m 54 kilo – Bantamgewicht
t/m 57 kilo – Vedergewicht
t/m 60 kilo – Lichtgewicht
t/m 63 kilo – Lichtweltergewicht
t/m 66 kilo – Weltergewicht
t/m 70 kilo – Lichtmiddengewicht
t/m 75 kilo – Middengewicht
t/m 80 kilo – Lichtzwaargewicht
t/m 86 kilo – Zwaargewicht
> 86 kilo – Superzwaargewicht